Windows XP - Problemknuser

Nedlukningsproblemer i Windows XP

Publiceret: 22-02-2002

APM problemløsning:

1. Check din BIOS.

1.1 Kontroller at Power management er aktiveret (Enabled):

Tip: Adgang til Bios fås ved at benytte tasten, eller taste kombinationen der angives tidligt under opstart. Typisk vil der stå noget som "Use F10 to enter Setup". Hvis ikke det lykkes at ramme det rigtige tidspunkt, så tast F8 når du er i Windows XPs bootmenu, og brug piletasten til at vælge Genstart. Når du er i Bios indstillingerne, så find et afsnit der hedder Power Management. Næsten øverst i fanen finder du - udfor linjen Power Management - et felt med "Enabled" = Aktiveret, eller "Disabled" = Deaktiveret.

advarsel Konfigurationen i Bios har stor betydning for hvordan din computer virker - forsigtighed tilrådes.

1.2 Hvis ikke Power Management er aktiveret, så aktiver (enable), og gem indstillingerne i Bios (save and exit). Når Windows igen er startet, er du klar til trin 2

1.2 Hvis Power Management er aktiveret og var det under installationen af XP, er din computers (eller måske snarere din Bios) strømstyring muligvis ikke understøttet af Windows XP.
Windows XP understøtter kun APM fra version 1.2, da der kan være stabilitets problemer med ældre versioner af APM. Disse giver sig udslag i STOP fejlkoder i forbindelse med lukning, standby og dvale. For mere info gå til trin 3.

2. Check i Enhedshåndteringen at APM er installeret rigtigt.

2.1 Højreklik Denne Computer, vælg Egenskaber, gå til fanen Hardware og klik på knappen Enhedshåndtering. I menuen skal vælges "Vis skjulte enheder" i fanen Vis.

nt_apm

2.2 Hvis der er et rødt kryds over NT Apm er det installeret, men ikke aktiveret. Højreklik og aktiver, så skulle den være hjemme.
Hvis computeren mod forventning stadig ikke vil slukke, eller giver problemer (STOP fejl), gå videre til trin 3.

2.3 Findes der ikke noget der hedder NT Apm, er APM understøttelse slet ikke installeret. I det tilfælde kan du søge råd i trin 3.

3. Oplysninger om hvilke computere og Bios der understøtter APM:

Inden du beslutter dig for at installere APM, eller opgraderer din Bios er det en god idé at finde ud af hvorfor APM ikke er blevet installeret og aktiveret under installationen af Windows XP.

3.1 Hjælpemidler:
Programmet  Apmstat i Support Tools, filen Biosinf.inf og filen Detlog.txt. Begge filer åbnes med notesblok og kan bruges som supplement til Apmstat.

3.2 Apmstat i Support Tools.

Når du har installeret Support Tools (complete installation) går du til Start - Programmer - Windows Support Tools og klikker på Command Prompt. I prompten taster du apmstat -v og taster Enter. Programmet checker nu APM status, og du får en meddelelse i stil med nedenstående billede.

apmstat

Hvis det ser ud som ovenstående, hvor computeren har en "APM legal HAL" der ser ud til at være OK, kan APM som regel aktiveres uden problemer, som i trin 2. Hvis den er "legal HAL", men "No APM bios was found" kan APM også aktiveres i rækkefølgen trin 1, trin 4 og trin 2.

Hvis meddelelsen fortæller at maskinen er på listen over kendte Computere eller Bios der har problemer med APM, er en opgradering af Bios nødvendig, hvis du vil have understøttelse af Strømstyring.

3.3 Biosinfo.inf findes i Windows\inf mappen - brug evt. Søg med visning af skjulte filer og mapper.

Når du har fundet Biosinfo.inf så højreklik og vælg Åbn, så vil filen åbnes i Notesblok.

I menuen Rediger vælger du Søg, og søger på Disable APM list, da vil du finde en liste over bios og computere hvor APM ikke bliver installeret.  Nogle fordi de understøtter ACPI, andre fordi Bios APM er ældre end version 1.2.
Computere med APM ældre end version 1.2 kan aktiveres, men vil måske give problemer. Den bedste løsning til disse PC'er er at opgradere Bios, og derefter starte fra trin 1.

Umiddelbart under disable apm listen finder du Auto-Enable APM List, det er listen over bios og computere hvorpå APM bliver installeret, og aktiveret. Maskiner nævnt her burde ikke have noget problem.

Hvis din computer/bios ikke findes på nogle af listerne vil APM sandsynligvis blive installeret, men ikke aktiveret. Computere der ikke er på listen kan ofte med held aktiveres, som beskrevet i trin 2.

3.2 Detlog.txt (skjult fil) findes på C: og åbnes med Notesblok. Detlog.txt er logfilen til Windows Hardware guide. Der kan muligvis være en detlog.old. Hvis du kigger en 12-15 linjer nede, vil du kunne se at der er forsøgt at finde ACPI understøttelse. Hvis ikke installationsprogrammet har kunnet finde ACPI vil det checke i Biosinfo.inf for at se om APM kan installeres. Det vil fremgå af Detlog.txt om Avanceret Strømstyring (APM) er installeret.

4. Installation af APM i Windows:

Når du har aktiveret strømstyring i ( eller opgraderet) BIOS, er det nødvendigt at installerer "NT Apm/Ældre grænseflade...".

Gå til Kontrolpanel - Tilføj Hardware, og start guiden. Når du bliver spurgt om du har tilsluttet ny hardware, vælger du "Ja, jeg har allerede tilsluttet...", klik næste.

Vælg "Tilføj ny Enhed" nederst i listen af hardware.

I næste dialogboks vælger du "Installer hardwaren som jeg manuelt vælger...".

På listen der nu dukker op kan du markere "NT Apm/ældre understøttelse".

Synes du det lyder lidt som sort snak ? Eller vil du bare se billeder ? Så check:
Illustreret APM installationsguide

I værste fald kan en geninstallation af Windows XP være nødvendig.

Hvis du oplever problemer efter at have installeret APM, kan du prøve at deaktivere det i Kontrolpanel - Strømstyring. Er det ikke nok må du igen i Bios, og "disable" Power management. En opdatering af Bios, og derefter geninstallation af Windows XP kan i så fald løse problemet. Det kræver naturligvis at der findes en Bios opdatering, med APM vers. 1.2 eller ACPI.

Links:

Windows XP and Advanced Power Management (APM) Support:
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=307525

Troubleshooting Advanced Power Management in Windows 2000:
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=242495

How to Troubleshoot STOP Error Messages After Enabling Advanced Power Management:
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=237673

 

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!